החלפת גלגל ברכב הינו שירות שמטרתו להחליף את הגלגל בעקבות פנצ'ר, בלאי, או חוסר באוויר. במרבית מהמקרים, השירות מתבצע על ידי מוסכים, שירות מוסך נייד, פנצ'רייה, ושירותים נוספים. ניתן לבצע את התהליך בעצמכם, אם זאת, תזדקקו לניסיון, ידע מקדים, והרבה כלים ייעודיים. בפוסט זה, צוות גרר עוזר מספרים לראשונה איך מחליפים גלגל באוטו, ברכב הפרטי או העסקי.
מתי נצטרך להחליף גלגל ברכב?
הרכב שלנו משמש אותנו לקניות בסופר, לחופשות בארץ, וכן גם עבור נסיעות במסגרת העבודה. במילים אחרות, הרכב שלנו הוא כלי הרכב שמנייד אותנו ממקום למקום. בלעדיו, החיים יראו אחרת לגמרי. אז מתי נצטרך להחליף גלגל ברכב? מהם הסימנים הבלעדיים אשר צפויים להופיע? לפניכם מספר תרחישים ופרמטרים שבהם החלפת הרכב נחוצה וכדאית מאוד לצרכנים בישראל:
- בלאי ועומס יתר – נסו לזכור את הנסיעות הקודמות שלכם: נסיעות לחופשה בארץ, נסיעות לסופר המקומי, ואפילו נסיעות בזמן העבודה. כל אלו מייצרים לרכב בלאי מצטבר, עומסים, והרבה מאמצים על הצמיג. במקרים כאלה, מפעם לפעם, תצטרכו להחליף את הגלגל או למלאות את האוויר בצמיג. עומס יתר יכול להוביל לירידת אוויר ולעיתים גם להחלפת צמיג.
- האוויר בורח או אין מספיק אוויר בגלגל – מתי בפעם האחרונה החלפת אוויר בגלגלים? האם זה היה מזמן? ייתכן מאוד. במקרים שבהם אין מספיק אוויר בגלגלים תצטרכו למלאות מחדש את המצבור, את האוויר בצורה שווה בכל הגלגלים. ומהצד השני, במקרים שבהם קיימת דליפת אוויר קלה, תצטרכו להחליף את הצמיג או הגלגל במיידי. לעיתים, האוויר בגלגלים אוזל בזכות פנצ'ר קיים, מסמר או בורג תקוע, או שחיקה מצד הצמיג.
באופן הבטוח ביותר, ניתן לוודא שמדובר בפנצ'ר על ידי קירוב האוזן לאחד מהגלגלים. במקרים שאתם שומעים בריחת אוויר קלה או גדולה, מדובר בגלגל מפונצ'ר. במקרים כאלה, אין מנוס, הדרך היחידה לטפל בבעיה הינה להחליף את הגלגל, לטפל בפנצ'ר, או להחליף את הצמיג. אלה הם שני התרחישים והסימנים שבמרבית מהמקרים עשויים וצפויים להוביל לפנצ'ר קיים, ללא צל של ספק.
איך ניתן לזהות פנצ'ר?
התרחיש ״פנצ'ר״ הינו תרחיש שבו הגלגלים לא מתפקדים, חסרים בהם אוויר, או קיים חור קטן. התרחיש שאף אחד לא אוהב ואם זאת מזדהה אתו: קמתם בבוקר, שתיתם את הקפה הרגיל, ירדת לחניה, ופתאום, הגלגל מפונצ'ר. המצב הכי מבאס בעולם, התרחיש שממנו אף אחד לא נהנה – פנצ'ר בגלגלים. איך בעצם מזהים שמדובר בגלגל מפונצ'ר? איך ניתן לזהות פנצ'ר בצורה נכונה? אז איך עושים את זה? הנה מספר סימנים בלעדיים שבאמצעותם ניתן לזהות שמדובר בפנצ'ר קיים:
- איבוד כמות גדולה של אוויר – אם אתם מבחינים שהגלגל איבד את צורתו, שבלילה ברח כמות גדולה של אוויר הנראית לעין, כנראה שלא מדובר בבריחת אוויר קלה, אלה בפנצ'ר. במילים אחרות, בזמן שאתם ישנתם, בלילה, הגלגל איבד את מרבית האוויר הקיים. במקרים כאלה, יש לתקן את הפנצ'ר במיידי או להחליף את הגלגל בצורה הטובה והנכונה מכל.
- רעשים מהחלק התחתון של הרכב – חווים רעשים מוזרים מהחלק התחתון של הרכב? נורית החיווי בלוח המחוונים דולקת בצהוב? כנראה שמדובר בגלגל שהתפנצ'ר. כן, זה קורה לפעמים. במקרים אלו, יש לעצור את הנסיעה ולוודא את מקור הבעיה. במרבית מהמקרים, מדובר בגלגל שהתפנצ'ר בעקבות עליה על מסמר, בורג, או חפץ חד כלשהוא.
- האוויר מתרוקן מהר מדי – לכולם זה קרה: נסיעה רגילה לעבודה, ופתאום, הרכב מושך בצורה דרסטית וחזקה לכיוון מסוים. במקרים כאלה, הגלגל התפנצ'ר והאוויר מתחיל לרדת. בנוסף, אם אתם חשים שהאוויר בגלגלים מתרוקן בצורה מהירה מדי, מדובר בפנצ'ר ייעודי. עצרו את הרכב, בדקו את המקור, ובצעו את התיקון המתאים. ניתן להזמין גם מוסך נייד.
קיימים סיבות נוספות שיכולות להעיד על פנצ'ר בגלגלים, אלה הם שלושת הסיבות הנפוצות ביותר. במקרים מסוימים, מילוי אוויר מחדש יכול לחסוך לכם מאות שקלים. נסו למלא את האוויר ולבדוק מה המצב הנוכחי. במקרים שבהם האוויר עדיין מתרוקן, הברירה היחידה, להחליף את הגלגל. במרבית מהמקרים, 3 הסימנים שפירטנו יעידו על דבר אחד: פנצ'ר פוטנציאלי בגלגלים.
החלפת גלגל ברכבים – המדריך המלא
החלפת גלגל ברכבים הינה פעולה פיזית, מלוכלכת, ודורשת הבנה, ניסיון, וכלים ייעודיים ואיכותיים. ניתן לעשות זאת בעצמכם, בשיטת עשה זאת בעצמך. אם זאת, אם אינכם מבינים כיצד לבצע אותה, כדאי להיעזר בשירות מומחה: מוסכים פרטיים, מוסך נייד, או שירות הצלה לרכבים. אז איך מחליפים גלגל ברכב? לפניכם המדריך המלא להחלפת גלגלים ברכבים פרטיים ועסקיים כאחד:
- בשלב 1: הכנות נדרשות – לפני תיקון הפנצ'ר תזדקקו להכנה מוקדמת מראש, מספר דברים חשובים: אפוד זוהר, גלגל רזרבי, ג׳ק או מגבה, מפתח גלגלים, ולפעמים, לא חובה, בגדי עבודה. אין מה לעשות, מדובר בעבודה מלוכלכת. את הציוד תוכלו לרכוש בחנויות רכב, חנויות דלק על הדרך, ובמוסכים הפרטיים. במרבית מהמקרים, הציוד נמצא כבר ברכב.
- בשלב 2: הציבו את הרכב במקום המותר – הציבו את הרכב על קרקע יציבה, העבירו את הגיר למצב ניוטרל (כפתור N) והורידו את בלם הזהירות באופן עדין. כאמצעי בטיחות מפני סכנות, וודאו שהרכב לא מדרדר, וודאו שמקום ההחלפה מבוצע בקרקע יציבה וישרה.
- בשלב 3: שחרור הברגים על ידי מפתח הגלגלים – כעת, מתחילה העבודה השחורה. באמצעות מפתח הגלגלים שהזכרנו קודם שחררו מעט את הברגים על ידי סיבוב לצד שמאל. אל תשחררו את הברגים עד הסוף, הברגים צריכים להיות משוחררים עד שהגלגל יהיה באוויר. שימו לב: פעולה זו עשויה לקחת זמן, דורשת מאמצים וכוח, והרבה עבודה קשה.
- בשלב 4: הרימו את הרכב באמצעות הג׳ק – כעת, התחילו להרים את הרכב על ידי הג׳ק. שימו לב: הג׳ק חייב להיות ממוקם מתחת לרכב בצמוד לגלגל שאותו תרצו להחליף. את המקום הייעודי תוכלו לראות על ידי קריאת ספר הוראות היצרן. כדאי להציב את הג׳ק בחלק התחתון של הרכב במקום ייעודי של מתכת חזקה ולא פלסטיק, למען היציבות.
*הרכב צריך להיות מורם באוויר כ־5 סנטימטרים לפחות מהקרקע. - בשלב 5: החליפו את הגלגל – זהו השלב החשוב ביותר, וודאו שהג׳ק מחזיק היטב את הרכב ולא נשמעים קולות חריקה. מדובר בשלב החשוב והבטיחותי ביותר, אל תחפפו. לאחר מכן, שחררו את הברגים עד הסוף והוציאו את הגלגל הפגום. פעולה זו עשויה להימשך כדקות ספורות, מדובר בפעולת כפיים מלוכלכת וקשה. ולבסוף, לאחר הוצאת הברגים ושחרור הגלגל הפגום, הכניסו את הגלגל החדש או הרזרבי והבריגו אותו לברגים. חזרו על שלב 3 עם הגלגל החדש רק בצורה הפוכה, הפעם, במקום לחלץ, חזקו.
אלה הם חמשת השלבים להרכבה ופירוק גלגל ברכב. ללא ספק, מדובר בעבודה מאומצת ופיזית. כדאי ומומלץ להיוועץ עם מומחה, מוסך פרטי, או שירות לפני החלפת הגלגל ברכב. גרר עוזר לא לוקחת שום אחריות על ביצוע העבודה, האחריות על המשתמש בלבד. זהו המדריך השלם.