בכל שנה ושנה אלפי נהגים ישראלים נדרשים לעבור מבחני טסט וזאת במטרה לבדוק את תקינותו של הרכב, את ביטחונו על הכביש, ודברים נוספים אשר מתחייבים להתקיים ע"פ החוק הבינלאומי. למעשה, מבחני הטסט מתרחשים לא רק בישראל אלה במקומות נוספים בעולם. לרוב, מבחני הטסט מתקיימים במוסכים מורשים אחת לתקופה ארוכה, לרוב שנה-שנתיים. אז מה צריך לבדוק לפני מבחן הטסט השנתי? צוות גרר עוזר מספרים לראשונה על הטיפים הטובים ביותר ועל הדברים שנבדקים במהלך המבחן השנתי.
1) המצב התקין של צמיגי הרכב
הדבר הראשון ששמים לב אליו בוחני הטסט הוא המצב הוויזואלי של הרכב, הצמיגים מהוויים חשיבות. בזמן הבדיקה בודקי הטסט יבדקו את מצבם של צמיגי הרכב, יובש, שחיקה, או סדיקה, הם חלק מהמצבים שאליהם לא נרצה להגיע. למעשה, מצב כזה אף יכול להכשיל את הטסט כולו. לכן, לפני עשיית הטסט השנתי, בדקו את המצב התקין של צמיגי הרכב, שהם מנופחים היטב, ללא יובש או שחיקה מסוימת. ללא ספק, בוחני הטסט די קפדנים בעניין הצמיגים, לכן וודאו שהכל פועל כשורה לפני תהליך בדיקת הטסט.
2) מערכת התאורה והפנסים
מערכת התאורה מהווה חשיבות עליונה בבטיחות הרכב והנוסעים העיקריים, לכן כדאי לשים לב לזה. שימו לב: מערכת התאורה חייבת לפעול בצורה אחידה ותקינה הכוללת: נורות תאורה בעת איתות, בלימה, מעבר, דרך, רוורס (ועצירה), וכמובן בזמן שיש ערפל על הכביש. כל המערכת חייבת לפעול בצורה תקינה ומושלמת, הכוללת גם את התאורה של לוחית הרישוי. כמו כן, רצוי ומומלץ לבדוק שהפנסים האחוריים והקדמיים מכוונים בצורה טובה ונכונה. בהרבה מאוד מקרים, הרבה אנשים לא ייחסו לכך חשיבות ונכשלו בבדיקת הטסט השנתי, לכן בצעו את הבדיקה עם גורם מוסמך ואף מוסך פרטי לרכב.
3) מצבם התקין של מראות הרכב
כפי שכבר הזכרנו, בודקי הטסט במבחן השנתי לא עושים חשבון לאף אחד, ושמים לב לפגמים הוויזואליים. מראה לא תקינה, מראה שרוטה או שבורה, מהווה סימנים ייעודים לכישלון פוטנציאלי במהלך הבדיקה. לפני תחילת התהליך, בדקו את מצבם התקין של המראות: בדקו שהמראות מסתובבות היטב, שלא קיים פגם ויזואלי, ושהמראה תקינה מכל בחינה אפשרית. מדובר באחד מהתהליכים הפשוטים ביותר שאותם תוכלו לבצע בעצמכם וללא מוסך מורשה או פרטי. במידה וקיים פגם כלשהוא, פשוט החליפו את המראות לחדשות.
4) מערכות זיהום האוויר
מטרתה של מערכת זיהום האוויר הפנימית של הרכב היא לפתור בעיות בפליטת גזים רעילים מאגזוז הרכב. בבדיקת הטסט השנתי, יש לבדוק את מערכת זיהום האוויר, ולוודא שהיא תקינה. מכיוון שמדובר בפעולה די מתקדמת, רצוי להיוועץ עם מומחה רכבים או מוסמך מורשה פרטי שמבין בענייני זיהום אוויר. ההמלצה טובה ביותר, כמה ימים לפני ביצוע הטסט השנתי, רכשו מכשיר ייעודי שתפקידו להפחית את זיהומי האוויר שהרכב פולט מהאגזוז. מדובר בתכשיר די ייעודי שנועד לסייע לנו ולעבור את בדיקת הטסט בהצלחה רבה.
5) מצבם של לוחיות הרישוי
בהרבה מאוד מקרים, פגם נוסף שבודקי הטסט מגלים נמצא דווקא בלוחיות הרישוי הקדמיות או האחוריות. לרוב, לוחיות הרישוי מתפקדות כפרט מזהה של הרכב, סוג של תעודת זהות טכנית. לפני הבדיקה, רצוי לבדוק את לוחיות הרישוי של הרכב, האם הם ברורות מספיק, האם אין פגם וויזואלי, והאם התאורה תקינה. למתקדמים, ניתן לבצע את התהליך בעצמכם, או לפנות למוסמך מורשה פרטי לצורך הבדיקה. מבחן הטסט השנתי הוא מאוד קפדני, ואיתו גם הבוחנים. הבוחנים יבדקו בקפידה רבה את מצב הרכב, וכמובן את לוחיות הרישוי ותפקודם. בצעו את הבדיקה בצורה יסודית, אל תתקמצנו בתהליך, וודאו שהכל נמצא בצורה תקינה.
6) המצב התקין של המגבים ברכב
תפקידם העיקרי של מגבי הרכב היא להסיט את מי הגשמים בזמן נסיעה חורפית, מדובר בבדיקה די פשוטה שלא מצריכה מוסך מורשה או פרטי שאותה תוכלו לעשות בעצמכם. למעשה, במבחן הטסט השנתי, הרבה מאוד בודקים שמים חשיבות עליונה למגבים של הרכב ומהסיבה שאי תקינות יכולה לגרור תאונות. מדובר בפרמטר חובה שאחראי על בטיחות הרכב והנסיעה הממושכת. בצעו את הבדיקה ביסודיות, וודאו שהמגבים זזים בצורה נכונה, ושהכל פועל כשורה. מגבים שאינם תקינים או פועלים בצורה לא נכונה יכולים להכשיל את בעלי הרכב בזמן בדיקת הטסט השנתי, לכן וודאו שהכל תקין.
7) וודאו שהרכב נקי – מבפנים ומבחוץ
הבדיקה השנתית הגיעה, וכעת זה הזמן להגדיל ראש, להיות קצת יותר חכמים, ולעבור את המבחן בהצלחה. בשום סעיף במבחן השנתי לא בודקים שהרכב נקי, אם זאת, הרבה מאוד בוחנים מסתכלים על נראות הרכב ובוחנים את בעליו. יש משפט שאנחנו מאוד אוהבים: "הרושם הראשוני קובע", הוא חל גם במבחני הטסט. רכב נקי משאיר רושם ראשוני טוב, מציין לבודקים שמדובר ברכב מטופל ואף מרשים את הבוחן לטובה. לכן ובעקבות זאת, מדובר על המלצה בלבד, אם אתם רוצים לעלות את סיכויי ההצלחה בבדיקה, וודאו שהרכב נקי מכל בחינה – מבפנים ומבחוץ. מדובר בפעולה די בסיסית שרק תטיב לכם במהלך הבדיקה השנתית.
8) בדיקה כללית של הרכב
כמה ימים לפני הגשת הרכב לטסט שנתי, רצוי ומומלץ לבצע לכלל הרכב בדיקה כללית ויסודית. הבדיקה הכללית ניתנת לביצוע במוסכים מורשים, פרטיים, וניתן לעשות אותה גם בעצמכם. הדרך הטובה ביותר לאיתור בעיות היא פשוט לנסוע בצורה יומיומית ורגילה ולנסות למצוא פגמים, רעשים מציקים, חריקות, וכו'. בנוסף, דרך נוספת ומומלצת לאיתור תקלות ופגמים לפני הטסט היא להציב את הרכב בחנייה למס' שעות, לאחר מכן יש לבדוק שהרכב לא פולט נזילות מסוימות של מים או שמן. ללא ספק, הבדיקה הכללית רק תטיב לכם ותעלה את סיכויי ההצלחה בטסט הקרוב והשנתי.
9) וודאו שהמסמכים הנדרשים נמצאים
ע"פ ההנחיות הממשלתיות של משרד התחבורה, כל רכב חייב לבצע תקינות ובדיקה כל שנה. אל תיבהלו, מדובר בבדיקה די שגרתית שנועדה לבדוק כמה הרכב "אמין", לרוב כל הנהגים יוצאים עם חתימת הצלחה. לפני הבדיקה, יש מספר תהליכים שנצטרך להכין ולהביא: הדבר הראשון, רישיון הרכב בתוקף. הדבר השני, הביאו איתכם תעודת זהות אין לדעת מה יתרחש. הדבר השלישי, יש להצטייד בטופס אגרת הרישוי וכמובן בתעודת ביטוח אשר בתוקף. אלה הם 4 הדברים העיקריים והחשובים ביותר לפני שאתם מגישים את הרכב. ברוב המקרים, אם אחד מהפרמטרים לא נמצאים אצלכם, ייתכן שתתבקשו להביאם בפעם הבאה.
מקווים שהצלחנו לענות על כל השאלות, כעת הגיע הזמן לבדיקה החשובה מכל – בדיקת הטסט השנתית.